
Miljøet den står i
Levetiden til en lysmast kan variere avhengig av materialet den er laget av og ikke minst miljøet den står i. Klima, forurensning og mekaniske påkjenninger er noen av faktorene som påvirker hvor lenge masten står trygt og funksjonelt.
Lysmaster som står i byer og tettsteder utsettes ofte for veisalt, forurensning og høy slitasje. Dette tærer på sinken og krever at mastene har tilstrekkelig beskyttelse mot korrosjon.
I områder med lite trafikk utsettes lysmastene for færre ytre påkjenninger, noe som er positivt for levetiden.
Statens vegvesen stiller krav om en levetid på minst 30 år i sine håndbøker. Normalt sett har stålmaster en betydelig lenger levetid enn dette.

Den beste beskyttelsen mot korrosjon
Vik Ørsta har produsert lysmaster siden 1957 og har spilt en avgjørende rolle innen utviklingen av veilysmaster i Norge. Produktene er kjent for sin robuste kvalitet og lange levetid.
I 1987 ble CombiCoat© lansert – prosessen som kombinerer varmforsinking, sinkfosfatering og pulverlakkering. Denne unike metoden regnes som den beste beskyttelsen av stålet og et selvsagt valg når kunden ønsker farge på lysmasten.
Lysmaster som står nært sjøen utsettes som regel for salt og fuktig luft, og gjerne mye vind. Dette fører til raskere korrosjon enn i andre miljøer. Ved marine anlegg anbefaler vi derfor master behandlet med CombiCoat©.

Økt fokus på gjenbruk
Noen ganger kan det være aktuelt å gjenbruke lysmaster, for eksempel i veiprosjekter eller ved parker og turstier.
Her spiller gjerne miljøhensynet en rolle. Mastene som står på stedet kan fungere like godt i mange år fremover.
En mulighet er da at lysmastene får ny overflatebehandling, noe som kan forlenge levetiden og samtidig skape et nytt visuelt uttrykk i området. Nettopp dette ble gjort ved Smaalensbanen i Vestby kommune.
Ved å velge riktig lysmast til miljøet den skal stå i, kan levetiden maksimeres – noe som både er økonomisk og bærekraftig.