Alle artikler

Omlakkering av lysmaster ga nytt liv langs tursti

For Vik Ørsta handler det ikke bare om formen på lysmasten. Det handler også om funksjonen der hvor de står, og hvordan de kan være med på å gi et spesielt uttrykk til et sted. Det var denne tankegangen som gjorde at Vestby kommune valgte å lakkere lysmaster i glade farger langs turstien Smaalensbanen.

– Vi jobber med en klima- og energiplan i kommunen, så forslaget om omlakkering var perfekt, og det mest bærekraftige valget vi kunne tatt for å realisere ideen til elevene. På denne måten reduserte vi CO2-avtrykket.

Morten Nygaard, Kulturkonsulent Vestby Kommune
Smaalensbanen – en tursti som knytter sammen Vestby kommune.

Gjenbruk av lysmaster

Den nedlagte toglinjen, Smaalensbanen, har blitt en tursti som knytter sammen kommunen. En tursti som strekker seg fra Kjennstjernet, gjennom knutepunktet i Hølen og helt til Sonsveien stasjon. Universelt utformet, laget for store og små, og en trygg vei til skole og jobb.

For Vestby kommune har det vært viktig å involvere lokalbefolkningen, med mål om at innbyggerne skal føle eierskap og stolthet når de går langs den gamle toglinjen. Det var slik elevene fra Hølen skole fikk være med og fikk ideen sin realisert, takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Elevene ved Hølen skole ønsket å gi farge til et område de syntes var grått og kjedelig. Med kunstnerisk frihet kom ideen opp om å lakkere lysmastene i forskjellige farger.

Les mer: Last ned inspirasjonskatalog om bærekraftige løsninger

De gamle lysmastene ble kontrollert og klargjort for ny behandling.

Lysmast med særpreg

Det var ikke aktuelt for kommunen å bytte ut lysmastene med nye, bare fordi de var grå, så her måtte det kreativ tenking til.

Morten Nygaard, Kulturkonsulent fra Vestby kommune, tok kontakt med Vik Ørsta. For å oppnå barnas ønske spurte han om muligheten for omlakkering av mastene i forskjellige farger, som passet fint inn i bedriftens fokus på bærekraft og gjenbruk av materialer.

– Det er viktig at vi som selskap viser ansvar for at det vi lager skal ha lang levetid. Det handler om mer enn bare pyntedetaljer og form, det handler om hvordan vi kan bidra til bærekraft og sirkulær økonomi. Våre produkt skal ha et langt liv, forteller avdelingsleder for Vik Ørsta Design, Jøran Rise.

Les mer: Hva er et bærekraftig valg i byggebransjen?

Vår kunnskap – din trygghet

Det spiller ingen rolle om du skal ha én, hundre eller fem hundre lysmaster til prosjektet ditt, det samme arbeidet ligger bak hver eneste mast du får fra oss.

Slik hjelper vi deg til å ta et bærekraftig valg

Knallgule lysmaster på veg gjennom pulverlakkeringen.

Omlakkering som et bærekraftig valg

Da Morten fikk vite at det var en mulighet å omlakkere alle lysmastene, var det perfekt for Vestby kommune.

– Vi jobber med en klima- og energiplan i kommunen, så forslaget om omlakkering var perfekt med tanke på gjenbruk av lysmastene, og det mest bærekraftige valget vi kunne tatt for å realisere ideen til elevene. På denne måten reduserte vi CO2-avtrykket, sier Morten.

Design handler om prosessen fram til mål, og for Vik Ørsta blir det mer og mer aktuelt å tenke sirkulær økonomi når det kommer til oppdragene de får.  Å se etter muligheter for å gjenbruke materialer er et viktig prinsipp i sirkulær økonomi. Lysmastene har en levetid på 50 år når de er varmforsinket, og hele 80 år når de får på seg pulverlakk i tillegg.

Ferdig relakkerte lysmaster klare for sending til Vestby.

Et godt samarbeid

Sommeren nærmet seg slutten og høstmørket kom raskt. Det hastet å få montert opp lys langs turstien. Lysmastene ble demontert og fraktet til fabrikken i Ørsta. Samtidig hadde Hølen skole workshop. 17 lysmaster skulle få nytt liv, og elevene bestemte at stolpene skulle få primærfargene rød, blå og gul på hver tredje lysmast langs stien.

– Med disse glade fargene har barna skapt et helt nytt uttrykk på turvegen, selv om lysmastene faktisk er de samme som før. Valg av farge, tekstur og glansgrad kan være med på å gi prosjektet det lille ekstra, og gi det en egen identitet, forteller Jøran.

På fabrikken i Ørsta ble mastene bearbeidet for så å bli varmforsinket og pulverlakkert. En slik prosess fra demontering til levering tilbake på plass tar normalt 3-4 uker, men Vik Ørsta klarte å levere tilbake på plass på bare halvannen uke.

– Vi er overrasket over hvor raskt gjengen i Vik Ørsta gjennomførte oppdraget. Det begynte å bli mørkt ute så det hastet med å få på plass lys langs stien, forteller Morten.

Les mer: CombiCoat er vår unike overflatebehandling

Tredje hver lysmast lakkert i rød, gul og blå.

Sirkulær økonomi gjennom hele verdikjeden

I en sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig. Målet er å reparere, oppgradere og bruke om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, kan avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. På denne måten utnyttes de samme ressursene flere ganger.

Et anerkjent lysdesignfirma som stiller høye krav til sine samarbeidspartnere når det kommer til sirkulær økonomi og bærekraft er Zenisk. De har samarbeidet tett med Vik Ørsta i tidligere prosjekter, og har lagt merke til hvordan Vik Ørsta og Vestby kommune har valgt å gjenbruke lysmastene på Smaalensbanen.

– Ofte er det jo enklere å bare skifte ut produktet, enn å for eksempel å gjenbruke. Så det at Vik Ørsta, sammen med Vestby kommune, har tatt seg bryet med å gjøre denne vurderingen på Smaalensbanen, det sier noe om at de ønsker å ta hensyn. Alle verdier som vi tilfører til lamper, lysmaster og alle de objektene som vi bruker, det gjør jo også at man ønsker å ta bedre vare på dem, sier Hilde Olaisen, Lysdesigner og bærekraftstrateg hos Zenisk

Fremtiden krever at vi sammen tar mer bærekraftige valg, og skal vi få til det er vi helt avhengige av å samarbeide gjennom hele verdikjeden, akkurat slik Vestby Kommune initierte i dette prosjektet.

– Det er viktig at vi som selskap viser ansvar for at det vi lager skal ha lang levetid. Det handler om hvordan vi kan bidra til bærekraft og sirkulær økonomi. Våre produkt skal ha et langt liv.

Avdelingsleder for Vik Ørsta Design Jøran Rise.

Bilde for inspirasjonskatalog