Alle artikler

Nye offentlige anbud: Bærekraft i praksis

I takt med et økende globalt fokus på å redusere miljøpåvirkningen, har bærekraft blitt et viktig element i offentlige anbud i Norge.

Oppdragsgivere er nå pålagt å vekte klima- og miljøhensyn med minimum 30 % når de velger leverandører, noe som reflekterer både nasjonale og internasjonale mål om å sikre en mer bærekraftig fremtid.

Glad for utviklingen

Med den nye forskriften på plass må offentlige og private aktører tilpasse seg et marked der man tar mer hensyn til miljøet. For leverandører vil dette bety en grundigere vurdering, hvor pris ikke lenger er den eneste avgjørende faktoren.

ESG-ansvarlig Ingrid Marie Myklebust Haaseth i Vik Ørsta, er glad for utviklingen.

– Det er svært positivt at norske myndigheter nå leder an og setter miljø som et krav i offentlige anbud. Dette viser et tydelig engasjement for bærekraft og gir en viktig drahjelp til oss som aktør,  som ønsker å levere mer miljøvennlige løsninger.

Haaseth påpeker også at økt fokus på bærekraft i anbudsprosesser kan stimulere til innovasjon.

– Når miljømessige kriterier blir en avgjørende faktor, skaper det et insentiv for selskaper til å utvikle nye, mer bærekraftige produkter og tjenester. Dette vil være med på å drive hele industrien fremover.



EPD – et nøkkelverktøy for sammenligning av miljøpåvirkning

Miljødeklarasjonen EPD (Environmental Product Declaration) blir en viktig faktor i prosessen og gir innkjøperne et grunnlag for å ta bærekraftige valg. Med en EPD kan man sammenligne produkt fra to ulike leverandører, og vurdere hvilket som har færrest skadelige utslipp og minst energiforbruk.

Haaseth påpeker at god kunnskap er avgjørende i denne prosessen, både for de som utarbeider og de som vurderer EPDer.

– Ved å kjenne til styrker og begrensninger i måten det blir vurdert på, kan vi sikre et korrekt bilde av produktenes miljøpåvirkning. En EPD kan gi gode indikatorer på miljøpåvirkning, men muligheten for å bruke generiske data kan også føre til unøyaktighet.

Generisk data representerer gjennomsnittlige verdier for en hel industri eller produktkategori, mens spesifikk data er knyttet til et bestemt produkt eller en bestemt produksjonsprosess. Bruken av generisk data kan derfor føre til feilaktige konklusjoner om produktets miljøprestasjon. Dette gir et feilaktig sammenligningsgrunnlag. I tilfeller hvor noen leverandører bruker generisk data, mens andre bruker spesifikk data, kan det være vanskelig å få til et hensiktsmessig sammenligningsgrunnlag.



Veien videre

– En standardisert og objektiv miljødeklarasjon gir oss muligheten til å vise hvordan vi strategisk jobber med å senke egne utslipp. Dette er noe vi integrerer i hele vår verdikjede, fra utvikling til produksjon, sier Haaseth.

For at miljøvektingen ved hjelp av EPD skal fungere optimalt i offentlige anbud er det tre ting hun mener må på plass fremover:

  1. Økt kompetanse på hvordan en EPD skal lages, brukes og tolkes.
  2. Krav til dokumentasjon av verdier oppgitt i EPD sammenlignet med levert vare. For eksempel i form av stålsertifikater og batchnummer.
  3. Kontroll av vare og dokumentasjon i ettertid, slik at bonus/malus-ordningen blir iverksatt som planlagt.