Alle artikler

Fra norske tunneler til verdensmarkedet 

Gjennom tiår med produktutvikling har Vik Ørsta blitt en kunnskapsbedrift og en ledende leverandør av bergsikringsutstyr i Norge. Det hele startet i Ørsta, der bedriften utviklet den revolusjonerende CT-bolten som har satt standarden i bransjen. Med norsk produksjon og fokus på viktige miljøkrav, ble sikring av berg et eget satsingsområde for Vik Ørsta. At det ble slik, var ikke helt tilfeldig. 

Kontinuerlig produktutvikling

Det hele startet på 70-tallet, under byggingen av Strynefjellsvegen. Vik Ørsta fikk spørsmålet om de kunne produsere kamstålbolter for sikring av tunnelene, og entreprenøren var godt fornøyd med de første bergsikringsboltene som ble levert. Med egen fabrikk og fagfolk som virkelig kunne stålfaget, ble det naturlig å fortsette utvikling og produksjon av bergsikringsutstyr.

Vik Ørsta begynte å levere kamstålbolter, rundstålbolter og runde skiver til tunnelprosjekter. Etter hvert ble det produksjon av rørstålbolter og festesystem for PE-skum til vann- og frostsikring. Kontinuerlig produktutvikling og evne til å løse problemer var avgjørende for det som skulle bli en suksess.

Flere av de nye produktene ble patentert, inkludert den kjente Ørstabolten i 1982. Dette førte til kontrakter med kunder som Store Norske Spitsbergen Kullkompagnie på Svalbard og andre store og spennende tunnelprosjekter.

Avansert pulverlakkanlegg – CombiCoat® 

For å møte økende krav til korrosjonsvern på bergsikringsboltene, investerte Vik Ørsta tungt i slutten av 1980-tallet i et avansert pulverlakkanlegg. Denne teknologien, kjent som CombiCoat®, kombinerte varmforsinking, sinkfosfatering og pulverlakkering for å gi en overlegen beskyttelse mot korrosjon.

Pulverlakkering viste seg å doble levetiden på korrosjonsvernet, sam

Internasjonal suksess

På 1990-tallet fortsatte Vik Ørsta sin systematiske produktutvikling, og etterspørselen etter bergsikringsboltene økte i flere verdensdeler. For å øke salget både i Norge og internasjonalt, utvidet de produktspekteret og etablerte egne salgskanaler i Asia, Amerika og Australia.

CT-bolten, sammen med Ørsta-bolten, ble det viktigste produktet innen fjell- og tunnelsikring i bransjen. CT-bolten ble levert til vannkraftprosjekter i Canada, undersjøiske tunneler på Færøyene, jernbanetunneler i Finland og vegtunneler i Italia for å nevne noen. Den dag i dag blir den fortsatt levert til hele verden.

Bærekraftig fremtid med norsk produksjon

Bergsikring fra Ørsta er kjent for sin pålitelighet og kvalitet. Ved å samarbeide tett med anerkjente forskningsinstitusjoner som NTNU og Sintef, er Vik Ørsta i stand til å holde seg oppdatert på de nyeste teknologiene og metodene innen bergsikring. Dette gir en teknisk ekspertise som er avgjørende for å levere skreddersydde produkter til ulike prosjekter.

Norsk produksjon betyr selvsagt også strenge norske kvalitetsstandarder og sikkerhetskrav, både til produksjon og produkt. I tillegg står bærekraftig produksjon høyt på dagsordenen, og med råvarer basert på gjenvunnet skrapmetall fra Celsa i Mo i Rana, har produksjonsprosessen et godt utgangspunkt helt fra start. Dette viser igjen på miljøregnskapet, der boltene har betydelig lavere miljøavtrykk sammenlignet med konkurrerende produkt på markedet.

 

Alt i alt er bergsikring fra Ørsta det beste valget for en bærekraftig fremtid. Med fokus på miljøhensyn, teknisk ekspertise, spesialproduksjon og norske kvalitetsstandarder er Vik Ørsta en pålitelig og ansvarlig leverandør av bergsikringsløsninger. Ved å velge bergsikring fra Ørsta kan du være trygg på at du tar vare på både miljøet og sikkerheten til prosjektene.

Ta kontakt med oss

Vil du høre mer om hva vi kan tilby av bergsikringsprodukter? Ta kontakt med en av våre dyktige salgsrådgivere.