Lysmast

Ofte stilte spørsmål

Det er ikke alt som kan være like lett å ha oversikt over og derfor har vi samlet noen av våre oftest stilte spørsmål her. Finner du ikke svar på det du leter etter eller trenger mer utfyllende informasjon er det bare å ta kontakt med en av våre salgsrådgivere.

Hva er EPD?

EPD står for Environmental Product Declaration og brukes både i Norge og internasjonalt. Dokumentet er en miljødeklarasjon som oppsummerer miljøprofilen til et ferdig produkt på en standardisert og objektiv måte. Våre norskproduserte lysmaster har en svært god miljøprofil. Du finner nedlastbar EPD for aktuelt produkt inne på hver enkelt produktside.

Hvilken farge kan lysmasten leveres i?

Vi har seks standardfarger, men kan levere i alle RAL- og NCS-farger mot et fargeskifttillegg per ordre.

De seks standardfargene er:

 • RAL 6009 Barnål grønn
 • RAL 6012 Sort grønn
 • RAL 7024 Grafittgrå
 • RAL 9005 Sort
 • RAL 7042 Trafikk grå A
 • RAL 9006 Hvit aluminium

Hvordan foregår transport og levering av lysmaster?

For å lette transport og lagring, blir alle standard avtrappede lysmaster med totallengde over 6,5 m levert i delt utførelse. Dette gir kortere leveringstid og større fleksibilitet ved utforming av mastetopper. Delte lysmaster er merket med D i artikkelnummer.

Den delte masteskjøten er utprøvd i en årrekke i værharde strøk og monteringen skjer enkelt og raskt med tre syrefaste gjengestifter. Gjengestiftene blir levert sammen med bunnseksjonen av masten, og ligger festet inne i koblingsluken.

Alle koniske lysmaster leveres i en lengde.

For å minske transportemballasje har alle varmforsinkede lysmaster en plastbeskyttelse rundt fotplaten når de blir sendt fra oss. Denne fjernes før montering og sorteres som plast.

Normal leveringstid på lagerførte artikler er inntil ti arbeidsdager. På artikler som ikke er lagerførte vil normal leveringstid være fire arbeidsuker. På alle våre sendinger er mottaker ansvarlig for lossing, og må være tilstede for å ta i mot varene. Dersom varene skal leveres med kranbil må dette spesifiseres og bestilles i god tid i forvegen.

Hva er Euroskjøt?

Euroskjøt er en benevning på innvendig montering av toppstykker og utliggerarmer. Euroskjøtløsningen gir en sømløs overgang mellom mastetopp og toppstykke/utliggerarm. 

Alle avtrappede-, koniske- og ettergivende lysmaster kan leveres borret i topp for toppstykker og utliggerarmer med Euroskjøt. Våre toppstykker for Euroskjøt er tilpasset mastetopp ø60 mm og ø76 mm, mens utliggere for Euroskjøt er tilpasset mastetopp ø89 mm.

Hva er en teleskopmast?

Teleskopmaster er lysmaster med justerbar høyde som benyttes der sideterrenget til veien er ujevnt. Ved montering kan topprøret på disse lysmastene enkelt justeres slik at armaturene får lik lyspunkthøyde langs vegen. I bunnseksjonen på mastene sørger seks gjengestifter for sikker infesting av teleskoprøret, i overgangen mellom mastetopp og teleskoprør monteres medfølgende pakning.

Mastekonstruksjonen til teleskopmaster tillater kun toppmontert armatur, enkelt eller dobbelt toppstykke. Teleskopmaster leveres både i avtrappet, konisk og ettergivende utførelse. Alle teleskopmaster har toppdiameter ø76 mm. 

Hvilken materialkvalitet har produktene?

Alle lysmastene våre er produsert av operatører som er sertifisert iht NS-EN ISO 9606-1:2003.

 • Sylindriske stålrør er helsveist og i kvalitet S355.
 • Koniske rør er helsveist og i kvalitet S235.
 • Fotplater er minimum i kvalitet S355.
 • Fundamentbolter er i kvalitet 8.8 eller B500NC.
 • Gjengestifter er i syrefast kvalitet A4.
 • Innstøpingsgods, festemateriell i syrefast kvalitet A4-80.

Lurer du på noe?

Ta kontakt med en av våre salgsrådgivere.