Lysmast

Ny på lysmast?

Hvor skal du begynne og hva må du ta hensyn til når du skal velge riktig lysmast? På denne siden finner du nyttig informasjon om våre produkter. Bruk gjerne menyen under for å navigere gjennom siden.

Ulike typer lysmaster

Når du skal velge lysmast er det viktig å vite hvor den skal stå og om det er krav til en spesifikk sikkerhetsklasse. Lysmastene våre er inndelt i tre typer:

  • Standard
  • Ettergivende HE
  • Ettergivende NE

Standard lysmaster brukes på parkeringsplasser, i parker og langs veger uten krav til ettergivende mast. De kan også brukes langs veg der det er montert rekkverk etter gjeldende sikkerhetsklasse, og må da plasseres utenfor rekkverkets arbeidsbredde.

Ettergivende master brukes langs veger der dette er satt som et krav fra Statens Vegvesen. Disse mastene finnes i to ulike typer: ettergivende HE-mast og ettergivende NE-mast.

Krasjfilm ettergivende mast klikk for å se Youtube-video

Ettergivende HE-mast

er en høyt energiabsorberende mast som skal kunne fange opp kjøretøyet med en kort, men myk retardasjon. Masten deformeres ved påkjørselen. Kjøretøyet vil som regel tilnærmet stanses helt eller få betydelig fartsreduksjon.

Krasj med ettergivende HE-mast

NB!

  • Det er ikke godkjent å montere skilt eller annet utstyr på HE-master.
  • Alle våre HE-master er testet og godkjent i et system sammen med vårt Ørsta HE-fundament. For å være godkjent må fundamentet og masten monteres etter monteringsanvisning, slik systemet er fullskalatestet.
ettergivende ne mast krasj klikk for å se Youtube-video

Ettergivende NE-mast

er en ikke energiabsorberende mast med Roll-Off ledd (avskjæringsledd) som løser ut ved en påkjørsel. Dette gjør at kjøretøyet fortsetter, men med noe redusert fart. Skadene på kjøretøyet blir normalt små, men det vil kunne skje sekundærulykker på den videre ferd utenfor vegen.

Krasj med ettergivende NE-mast

Dersom det er ønske om å montere skilt eller annet utstyr på en NE-mast må dette først avklares med oss som produsent/leverandør.
NE-master skal monteres med koblingsluke vekk fra vegbane for å ivareta rett funksjon av Roll-Off leddet (avskjæringsleddet) på disse mastene.

Vil du lese mer om ettergivende master? Se Statens Vegvesen – Handbok R310 – Trafikksikkerhetsutstyr. Kapittel 5. 2. 4 Ettergivende master

Hvilken materialkvalitet har produktene?

Alle lysmastene våre er produsert av operatører som er sertifisert iht NS-EN ISO 9606-1:2003.

  • Sylindriske stålrør er helsveist og i kvalitet S355.
  • Koniske rør er helsveist og i kvalitet S235.
  • Fotplater er minimum i kvalitet S355.
  • Fundamentbolter er i kvalitet 8.8 eller B500NC.
  • Gjengestifter er i syrefast kvalitet A4.
  • Innstøpingsgods, festemateriell i syrefast kvalitet A4-80.

Dimensjonering av lysmaster

Alle lysmaster er dimensjonert iht. NS-EN 40. I standarden NS-EN 1991-1-4 Eurocode 1 er det utarbeidet en fylkesvis liste over gjeldende referansevindhastigheter (Vref) for alle kommuner i landet som er benyttet ved utregningen.

Vref er høyeste gjennomsnittlig vindhastighet målt over en periode på ti minutter.

Største tillatte vindflate i m² som masten er dimensjonert for finnes under tekniske spesifikasjoner på hver enkelt lysmasts produktdatablad.

Dimensjonerende faktorer:

  • høyde på lysmasten
  • vindeksponert flate (m²) til den armaturen som skal benyttes
  • referansevindhastigheten (m/s) i den kommunen masten skal settes opp.

Hvilken farge kan lysmasten leveres i?

Vi har seks standardfarger, men kan levere i alle RAL- og NCS-farger mot et fargeskifttillegg per ordre. Fargeprøver er kun ment som illustrasjon og vil avvike fra lakkleverandørens fargekart.

  • RAL 6009 Barnål grønn
  • RAL 7024 Grafittgrå
  • RAL 9005 Sort
  • RAL 6012 Sort grønn
  • RAL 7042 Trafikk grå A
  • RAL 9006 Hvit aluminium

Ulike typer fundament

Vi selger aller mest av serien vår Ørstafundament som passer til lysmastene med fotplate. Dette er stålfundament som er CombiCoat® behandlet med dobbelt lag pulverlakk for ekstra godt korrosjonsvern.

Fundamentserien er populær fordi den har lav vekt, som gjør de enkle å transportere og håndtere. Det er også mulig å rette opp masten etter at fundamentet er satt ned, ved å nivellere boltene. I tillegg til Ørstafundamentene tilbyr vi også forankringsrammer og betongfundament.

For å finne riktig fundamentstørrelse må det gjøres en vindberegning av hvert enkelt prosjekt.

Vindberegningen gir en konkret lysmast/fotplatestørrelse som underforstått gir riktig størrelse på fundamentet. Høy referansevindhastighet og stor armaturflate krever altså en kraftigere mast med større fotplate og et større fundament. I områder med lavere referansevindhastighet kan en mindre kraftig mast med mindre fotplate og et mindre fundament benyttes.

Fundamentstørrelsene har forskjellig senteravstand (c/c) mellom boltene i toppen av fundamentet, noe som gjenspeiles i fotplatestørrelsen på de forskjellige lysmastene og hvilken kapasitet disse har med tanke på vindlaster. Våre standard senteravstander i fotplater er c/c 160, c/c 200 og c/c 240 mm.

video hvordan montere fundament klikk for å se Youtube-video

Hvordan montere Ørstafundament?

Hvordan er det egentlig et Ørstafundament skal monteres? Skal det graves helt ned og er det viktig hvordan det står i forhold til vegbanen? I denne videoen tar vi deg med steg for steg slik at du sikrer korrekt montering.

Se montering av stålfundament

Hva er en teleskopmast?

Teleskopmaster er lysmaster med justerbar høyde som benyttes der sideterrenget til veien er ujevnt. Ved montering kan topprøret enkelt justeres slik at armaturene får lik lyspunkthøyde langs vegen.

I bunnseksjonen på mastene sørger seks gjengestifter for sikker infesting av teleskoprøret, i overgangen mellom mastetopp og teleskoprør monteres medfølgende pakning.

Mastekonstruksjonen til teleskopmaster tillater kun toppmontert armatur, enkelt eller dobbelt toppstykke. Teleskopmaster leveres både som avtrappet, konisk og ettergivende mast. Alle teleskopmaster har toppdiameter ø76 mm. 

Se illustrasjon her

Hvordan finne rett koblingsluke til din lysmast?

Frem til 2007 leverte vi master med påsveiset regnskjerm og utenpåliggende luke med en festeskrue i nedkant. Fra 2007 ble regnskjermen fjernet og mastene blir levert med utenpåliggende luke med to festeskruer.

Se video over om hvordan du skal gå frem for å finne rett koblingsluke til masten.

Har du artikkel- eller el-nummer til lysmasten, kan du ved hjelp av produktsøket på vår nettside finne produktark med illustrasjon av aktuell mast. Nummeret til rett koblingsluke er oppgitt i produktarket.

Dersom du ikke har artikkel- eller el-nummeret, kan du måle diameteren på masten i området ved lukeåpningen. Alternativt kan du måle omkretsen på røret. Eller om du har koblingsluken fra en lik mast, kan du ta følgende mål:

Hvordan måle diameter eller omkrets av lysmasten?
Hvordan ta A-mål av røret?

Alle lysmaster levert etter januar 2010 er CE-merket. På disse mastene er det enten sveist inn en merkebrikke i lukeåpningen på masten, eller gravert inn nummer på festeplaten til sikringen. Se bilde. Første sifferkombinasjon angir artikkelnummeret til den aktuelle masten. Ved hjelp av dette nummeret kan vi finne rett luke til din mast.

Koblingslukevarianter for master uten regnskjerm
Koblingslukevarianter for master med regnskjerm

Hva er Euroskjøt?

Euroskjøt er innvendig montering av toppstykker og utliggerarmer. Løsningen gir en sømløs overgang mellom mastetopp og toppstykke/utliggerarm. 

Alle avtrappede-, koniske- og ettergivende lysmaster kan leveres borret i topp for toppstykker og utliggerarmer med Euroskjøt. Toppstykker for Euroskjøt er tilpasset mastetopp ø60 mm og ø76 mm, mens utliggere for Euroskjøt er tilpasset mastetopp ø89 mm.

Transport og levering av lysmaster

Normal leveringstid på lagerførte artikler er inntil ti arbeidsdager. På artikler som ikke er lagerførte er normal leveringstid fire arbeidsuker. På alle våre sendinger er mottaker ansvarlig for lossing og må være tilstede for å ta i mot varene. Dersom varene skal leveres med kranbil må dette spesifiseres og bestilles i god tid i forvegen.

Har du sett det blå klistremerket? Da er det en lysmast fra Vik Ørsta. Foto: Oclin

For å lette transport og lagring, blir alle standard avtrappede lysmaster med totallengde over 6,5 m levert i delt utførelse. Dette gir kortere leveringstid og større fleksibilitet ved utforming av mastetopper.

Den delte masteskjøten er utprøvd i en årrekke i værharde strøk og monteringen skjer enkelt og raskt med tre syrefaste gjengestifter. Gjengestiftene blir levert sammen med bunnseksjonen av masten, og ligger festet inne i koblingsluken.

Alle koniske lysmaster leveres i en lengde.

Varmforsinkede lysmaster leveres med plastbeskyttelse rundt fotplaten. Denne fjernes før montering og sorteres som plast. Dette er et tiltak for å minske transportemballasje.