Alle artikler

Tre arkitekturelle lystrender for 2022

Behovet for utendørs belysning har vært til stede så lenge vi har vært siviliserte. Men måten vi jobber med belysning i offentlige rom har forandret seg enormt siden den første lyspæren ble oppfunnet. Det dukker stadig opp nye trender som er med på å definere hvordan vi jobber med belysning og ikke minst hva som er belysningens formål.

Gjennomtenkt belysning kan gi alle prosjekter et løft som er med på å skape noe unikt og gi en ny atmosfære til et helt område. Som arkitekt har du dermed mulighet til å gjøre en forskjell gjennom dine prosjekter og skape områder som trekker til seg folk. Da kan det være lurt å være oppdatert på hva det er behov for og hvordan du kan bruke dette i dine prosjekter.

Heng med videre så ser vi nærmere på de tre trendene vi mener er med på å påvirke arbeidet med lysmaster og hvordan dette former prosjektene.

1. Offentlige rom med mennesket i fokus

En stadig økende trend er å sette mennesket mer i fokus og skape offentlige rom med en atmosfære som skal fungere som et trekkplaster. Bare over de siste årene har etterspørselen etter lysmaster som kan utfylle denne rollen økt betraktelig. 

Før skulle belysningen først og fremst sørge for at det var trygt å passere et område. Nå ligger fokuset mer på å skape offentlige rom folk skal stoppe opp og oppholde seg.

Ved å bruke lavere lysmaster, som sikrer at lyset kommer lenger ned, vil du få en helt annen romfølelse enn bruk av høyere master. På denne måten vil belysningen gi en mer inkluderende atmosfære. Uterommet føles fortsatt trygt og belysningen sørger samtidig for at området blir oversiktlig slik at det er enkelt å orientere seg i det.  

Det er ikke noe nytt at lys skaper trygghet, men nettopp dette med å skape møteplasser fremfor passasjer er en trend som virkelig har begynt å få fotfeste. 

2. Skap en identitet med spesialdesignede lysmaster

Som arkitekt eller landskapsarkitekt har du en unik mulighet til å skape noe helt spesielt og unikt gjennom dine prosjekter. Når et uteområde skal få ny drakt eller et nytt område skal bygges handler det veldig ofte om å kunne gi området sin helt egen identitet.

Er det noe vi har merket en enormt stor pågang på som leverandør av lysmaster, så er det muligheten for å kunne tegne og spesialdesigne unike master. For å løfte og gi et område et særegent uttrykk ser vi ofte at designlysmaster vil spille en stor rolle. 

Ved å velge designlysmaster kan du slå to fluer i en smekk: Du har en kilde til lys om natten, men du har også noe som er med å komplementere prosjektet og identiteten til området ved at lysmasten er et estetisk element på dagtid også.

På denne måten er designlysmaster med på å skape enda mer spennende offentlige rom og gi området en helt ny identitet. Med mulighet for eget design er det kun fantasien som setter grenser, så dette er en trend vi håper er kommet for å bli

Lysmast i Frankrike

3. Få mer ut av lysmasten

Det teknologiske bildet endrer seg kontinuerlig og det er stadig flere som lurer på hvordan teknologiske gjenstander kan gjøres mer funksjonelle – spesielt dersom det går an å kombinere ting. Et godt eksempel på dette er mobiltelefonen som har gått fra å være en telefon til å mer eller mindre bli en hybrid av en telefon og en datamaskin. Lysmasten er ikke et unntak hva gjelder å henge med på dette teknologiske toget som ikke har planer om å bremse opp.

I kombinasjon med at veldig mye handler om å skape offentlige uterom der ønsket er å tiltrekke seg mennesker, vil det også bli økt behov for å kunne få mer ut av lysmastene. Det handler da om å kunne gi økt funksjonalitet utover å være en kilde til lys. Eksempelvis lysmaster med integrerte høyttalere som en del av selve master, eller muligheter for strømuttak slik at menneskene i området kan lade sine mobiltelefoner eller datamaskiner. 

Dette er ikke en trend som har fått fotfeste enda, men vi merker at det blir mer spørsmål rundt funksjonalitet og hva man kan få ut av en lysmast. Dette behovet vil ikke bli mindre i fremtiden. Så hvorfor ikke en lysmast med innebygd WiFi? Tiden vil vise!

Lys + mennesker = sant!

Vi i Vik Ørsta har jobbet lenge med å kunne levere lysmaster til mange forskjellige prosjekter. Vi har opplevd at behovene har endret seg, og trendene har vært med på å påvirke dette. Men en fellesnevner ser vi nesten hver gang det kommer en ny trend: Det handler om å møte menneskene i samfunnet sine behov.

Vi håper at denne fellesnevneren består og at vi kan jobbe videre med å gjøre en forskjell. Lys + mennesker = sant!