Alle artikler

Axel N. Sømme oppdaget Vik Ørsta for over 30 år siden: – Kunne ikke vært mer fornøyd med funnet!

Axel N. Sømme i Arkitektgruppen Cubus har jobbet med Vik Ørsta i over 30 år. Sammen løser de utfordringer og finner unike løsninger.

Som arkitekt kan du få ned de mest fantastiske kreasjoner på tegnebrettet, men til slutt vil du trenge noen som kan få satt liv til strekene. Da handler det ofte om å finne en god samarbeidspartner.

Axel N. Sømme oppdaget Vik Ørsta for over 30 år siden. Forholdet står den dag i dag.

Gode samarbeid er de som varer

Axel Sømme i Arkitektgruppen Cubus har lang fartstid i bransjen og har jobbet som landskapsarkitekt i en årrekke. Med en ingeniørutdannelse i tillegg er Axel opptatt av å kunne jobbe i hele spekteret og synes det er spennende å både få lov til å tenke de store tankene, men også løse dem på detaljnivå.

For å realisere dette er Axel nødt til å ha en samarbeidspartner det går an å spille ball med.

De gangene vi sitter med en utfordring, kontakter vi Vik Ørsta. Da får vi alltid et forslag til løsning på denne utfordringen. For oss som sitter med design er dette en partner det går an å spille ball med, spesielt når det gjelder designlysmastene. Resultatet blir alltid unikt.

Samarbeidet startet for over 30 år siden i forbindelse med utvikling av sykkelstativ. I Bergen var det en samling rundt Brundtland-kommisjonen med temaet bærekraft, og Axel ønsket å utsmykke byområdene med noe som gjenspeilet dette. På den tiden fantes det ikke noen urbane sykkelstativer. Dette ville Axel gjøre noe med. Utfordringen lå bare i utførelsen.

Skjebnen skulle vise seg å føre Axel til Vik Ørsta på en messe, og han bemerket seg hvor løsningsorienterte de var. 

– Jeg laget en skisse og samme dag var de klar for å kaste seg over utfordringen. En uke senere sto sykkelstativet klart. Denne prosessen imponerte og ikke minst inspirerte meg, og ble starten på et lengre samarbeid, forteller Axel.

Axel ser også at denne viljen til å løse utfordringer ikke har blitt noe mindre med årene, snarere tvert imot. 

– De ser flere muligheter til å hjelpe med å få det mer spesielle. Som arkitekt gir dette økt spillerom. Det er gøy å jobbe med folk som har denne ståpåviljen.

Gode samarbeid er de som bygger på ærlighet og tillit

Hvis et forhold skal vare er det nødt til å bygge på ærlighet og tillit. Dette gjelder like fullt i jobbsammenheng som på privaten. En ting Axel trekker frem som spesielt unikt ved samarbeidet er nettopp denne ærligheten. Som arkitekt er man ofte nødt til å ha noen som ikke bare nikker til tegninger, men som også kan være tydelige på hva som er gjennomførbart.

Dette er ikke bare en direkte og ærlig dialog Axel setter pris på, han ser også flere fordeler ved det som er med på å blant annet effektivisere flere av prosjektene han jobber med.

– De er klare og tydelige og dette fører oss aldri inn på noen blindspor. De tør å si ifra hvis de ser at vi er på feil spor. Denne ærligheten sparer tid og den går begge veier, forteller Axel.

Når det blir helt avgjørende å ta et kvalitetsvalg

Det er også interessant å legge merke til at det var bærekraftig utvikling som skulle bli starten på samarbeidet. Den dag i dag er dette mer relevant enn noen gang, og spesielt for produkter som er laget for å ikke bare stå ute i naturen, men også tåle den.

I et offentlig miljø vil lysmaster ha høy slitasje hvis de ikke er av god kvalitet. I dag blir det mer og mer viktig at ikke bare lysmaster, men ting som skal stå utendørs generelt er av kvalitet og kan holde lenge. Hyppige utskiftninger gir ikke bærekraftige løsninger over tid. Axel er ikke i tvil om at valget må falle på et produkt som holder høy kvalitet.

– De er konkurransedyktige på pris og samtidig suverene på kvalitet. Dette er viktig å tenke på når sluttproduktet faktisk skal stå ute. Det må kunne holde i mange år, og da er kvalitet viktig, forteller Axel.

Gleder seg over et langt samarbeid og ser frem imot flere prosjekter sammen

Axel gleder seg over et godt og langt samarbeid og er på ingen måte klar for noe partnerbytte. Han trekker spesielt frem tre ting som har vært helt sentrale for at samarbeidet har vart i over 30 år.

– Det er uten tvil den åpne dialogen, kvaliteten de leverer og at det er en løsningsorientert samarbeidspartner.

Ønsker du også å starte på et samarbeid som bygger på kvalitet, erfaring og en god dialog? Ikke nøl med å ta kontakt med Vik Ørsta.