Jump to main content

Spesialdesignet lysmaster for ledelys over Filefjell

Filefjell med uværslys

Forrige uke åpnet hele E16 Filefjell med mål om å være den tryggeste vegen mellom øst og vest. For å oppnå dette spiller spesialdesignede lysmaster for ledelys fra Vik Ørsta en viktig rolle. De gjør at brøytebiler lettere kan se veien fremfor seg og holde vegen åpen gjennom hele vinteren.

andreas standal

Andreas Standal er fornøyd med at Vik Ørsta kan være med å utvikle nye produkt som gjør veiene tryggere.

Samarbeid

- Så vidt meg bekjent har dette aldri vært gjort tidligere forteller leder for avdeling Lysmast Andreas Standal i Vik Ørsta. Da Statens Vegvesen kom til oss med problemstillingen for noen år siden fantes det ikke et slik produkt på markedet, og sammen med byggherre og leverandørene av lys, tegnet og utviklet vi de lysmastene som nå står langs vegen over Filefjell.

Lysmaster for uvær

Lysmastene som ble utviklet har ett ekstra lyspunkt midt på masten i tillegg til vanlig lysarmatur på toppen. Tanken er å bedre sikten og gjøre det mulig for brøytebiler, personbiler og tungtransport å se vegen fremfor seg når været blir dårlig. Og det blir det jo på fjelloverganger vinterstid.

-Mastene med ledelys er gull verdt forteller Rolf Andersen fra Presis Vegdrift. Ved kolonne og tett snøfokk er det bare disse uværslysene man ser og vi har bare hatt positive tilbakemeldinger fra brøytesjåfører og trafikkanter. At lysmastene er med på å øke sikkerheten mange hakk er vi ikke i tvil om.

Suksess

At lysmastene fungerer slik de skal har allerede blitt bekreftet etter utprøving siste par årene. For selv om hele Filefjell først er ferdig nå i år så har strekningen med lysmastene fra Vik Ørsta allerede fått prøvd vinterstormene helt siden 2016.

Statens Vegvesen rapporterte at fjellet bare har vært stengt i 130 timer til sammen siste tre årene, mot 779 timer på Hemsedalsfjellet, 1681 timer på Haukelifjell og 1066 timer på Strynefjellet. Det må kalles en suksess.

 

Trygge veger

-Trygge veger er vårt fag og å kunne være med på å løse utfordringer som dette gjør jobbhverdagen ekstra spennende sier Andreas Standal. Det som kanskje er ekstra spesielt med disse mastene er at de ikke bare har ledelys, men de er også såkalt ettergivende master. Det vil si at de ved påkjørsel skal gi etter og skade bilen minst mulig. Dermed får man både opplyst veg, ledelys og gevinsten av ettergivende mast i ett og samme produkt. Det er noe å tenke på neste gang du kjører over Filefjell.

 

Vil du vite mer om lysmastene som er levert på Filefjell? Ta kontakt med avdeling Lysmast her.

Lysmast for uværslys

Spesialdesignet lysmast for uværslys viser veg over Filefjell.